Na webu SoundCloud je možno najít různé rozhovory se Stanislavem Grofem – velice mě zaujal zvláště tento na kanále „Voices of Esalen”, kde hovoří právě o své práci v Institutu – https://soundcloud.com/voices-of-esalen/stanislav-grof-on-psychedelic-psychotherapy-holotropic-breathwork-and-his-life-at-esalen On a jeho žena Christina byli v 70. a 80. letech velkými tahouny aktivit Esalenu a holotropní dýchání, které tam společně vyvinuli, se ve své době stalo světovou senzací a nějaký čas ho bylo možno vyzkoušet pouze tam. Ale Stanislav Grof pořádal různé workshopy v Esalenu již předtím. Už v roce 1965 pobýval několik měsíců v USA na studijní cestě díky pozvání Virginie Satirové. Jak určitě víte, Satirová je označovaná za „matku rodinné terapie” a z jejích prací čerpalo mnoho dalších autorů. Mimo jiné vytvořila základ pro později vzniklou metodu “rodinných konstelací”. Grof se se Satirovou prý potkal v Londýně na konferenci o léčbě pomocí LSD a ona ho pozvala do USA. Ale jak sám říká v rozhovoru, neměl dostatek peněz, takže vždy nějakou dobu pobýval u lidí z jeho oboru, především u Satirové a nebo u psychoterapeutky Betty Eisner. Jednou, když byl právě u Virginie, tak ta ho vzala s sebou do Esalenu na víkendový workshop. Zde navázal přátelství s Michaelem Murphym, spoluzakladatelem institutu a uskutečnil tu prý už tehdy přednášky o své práci s LSD.

Když později přijel do USA v roce 1967, aby zde pracoval nejdříve ve Spring Grove v Baltimore a později v Johns Hopkins university hospital v Baltimore a v Maryland Psychiatric Research Center, tak prý občas navštívil Esalen a prý tu také čas od času udělal nějaký workshop. V roce 1973, když byl ukončen poslední oficiální program výzkumu LSD, dostal Stanislav Grof nabídku od nakladatele, aby napsal knihy o LSD. Protože jak sám říká – LSD tehdy byly plné noviny a on byl největší odborník na tuto problematiku, a tak dostal od vydavatele zálohu na knihy a měl velice krátké termíny na jejich dokončení. Proto se rozhodl vzít si na rok volno, aby se mohl věnovat pouze psaní.

Jak se můžete dozvědět i v novém filmu „The way of psychonaut”, navštívil tehdy večírek v New Yorku, kde opět potkal Michaela Murphyho. A když se tento dozvěděl, že Stanislav Grof se chystá psát, nabídl mu možnost pobývat v Esalenu jako „scholar in residence”. Dostal tam k dispozici dům, stravu a další zaopatření, výměnou za pořádání workshopů. Grof tuto nabídku okamžitě přijal a tak začalo jeho 14 let trvající působení v institutu.

V roce 1975 se k němu připojila jeho budoucí žena Christina. Setkali se díky doporučení Josepha Campbella, od něhož určitě znáte jeho knihu „Cesta hrdiny” (Hero’s journey). Christina byla jeho studentkou na Sarah Lawrence College a kontaktovala ho kvůli své psychospirituální krizi. Campbell jí prý tehdy řekl, že v těchto otázkách se vyzná jedině jeden jeho známý, který momentálně pracuje v Esalenu. V létě 1975 se proto Christina vydala do Big Suru navštívit Stanislava Grofa a poradit se s ním o svých problémech a zůstala tam již na trvalo…

Stanislav Grof vzpomíná, že díky proslulosti Esalenu měl možnost setkat se s mnoha významnými lidmi, kteří svými pracemi vykračovali daleko za existující paradigmata vědy. Poté co začal s Christinou pořádat workshopy holotropního dýchání, stal se prý Esalen doslova „poutním místem” pro všemožné alternativně zaměřené lidi a tak se jejich aktivity postupně velice rozrostly. Zvláště prý měl rád měsíc trvající semináře, protože si na ně mohl pozvat různé osobnosti jako byli Joseph Campbell, Fritjof Capra, Rupert Sheldrake, různí jógoví učitelé, šamané, tibetští mniši apod. O tyto velké workshopy byl prý obrovský zájem a tak pořádali dvě takové velké akce v každém roce. Celkem prý uskutečnili 30 velkých měsíc trvajících workshopů a nespočet týdenních a víkendových akcí. Grofovi působili v Esalenu až do roku 1987, kdy se pustili do samostatných aktivit.